Välkomna!

Pippi kom till världen i bokform för 70 år sedan. Det skall vi fira!

Pippi kom tidigt in i mitt liv genom TV-rutan. Senare, när jag blev pappa till tre egna ”Pippiar”  var det i VHS-format, för att nu på senare tid ha övergått till DVD! Idag är det  livs levande underhållning på en riktig teaterscen som  gäller. På vägen har jag fått inspiration av några personer som jag vill nämna. Först teaterproducenten Staffan Götestam, som stod Astrid nära och svarar för manus och bearbetning till just denna föreställning. Staffan har berättat för mig att Astrid – på väg hem från en teaterföreställning – föreslog att det kanske vore en bra idé att iscensätta Pippi. Det var  början till ett långt samarbete mellan de båda.

När vi väl bestämt oss för att sätta upp Pippi ville jag låta några av mina närmsta medarbetare få lov att vara med och utveckla sitt yrkeskunnande. Mina scenbyggarkillar med Johan Sjöstedt i spetsen bygger normalt utomhusscener till olika festivaler. Johan med vänner skissade på Villekulla med dithörande rekvisita. Resultatet ser ni framför er; ett hus i förändring, som ni snart kommer att upptäcka! Cornelius Löfmark, min regissör har samtidigt varit projektledare och min högra hand.

Siân Playsted, min koreograf med många Guldmasker i bagaget, har åter inspirerat mig till att gå med på att ha många dansare i ensemblen. Alexandra Laufer  är vår koreografassistent som många gånger tidigare arbetat tillsammans med Siân. Kostymer till en så stor ensemble tar man inte fram i rappet. Marianne Lunderquist, som också samlar på Guldmasker, har åter hjälpt mig med detta. Det finns många fler som bidragit till denna produktion. Du kan läsa om dem längre fram i programmet.

Titta Dig omkring! Förmodligen ser Du förväntans blickar i barnens ögon och det smittar av sig. Luta Dig bak i stolen – låt Dig bli underhållen och dra Dig inte för att applådera och ge uttryck för Dina förhoppningsvis positiva känslor. Det gäller att  ha barnasinnet kvar! Det önskar jag av Dig just nu!

Kära publik, nu hoppas jag att Ni sitter bra i vår fina teatersalong, för snart får Du se Pippi inridandes på  Lilla Gubben! Spelet kan börja!

Tack för att Ni kommit till oss. Mycket nöje!

Julius Malmström

Pippi Långstrump av Astrid Lindgren • Bearbetning: Staffan Götestam • Musik: Georg Riedel och Anders Berglund • Teaterförlaget Nordiska ApS – Köpenhamn